ПРВ.мк
Магазин

Никој не ви кажал досега: Ги пржите јајцата погрешно цел живот!

Никој не ви кажал досега: Ги пржите јајцата погрешно цел живот!
Escape

Дали и вие секојдневно ги подготвувате јајцата на ист начин – со многу масло, на тава, мислејќи дека тоа е најбрз и највкусен избор? Време е да ја промените навиката, бидејќи постои едноставна метода што не само што е поздрава, туку го зачувува и полниот вкус на јајцето – без масни калории и без жртвување на вкусот.

Јајцата се незаменлив дел од кујната – кајгана, варени, омлет, на око… Но традиционалното пржење на масло може да ја намали нивната нутритивна вредност. За среќа, кулинарската блогерка Рене од блогот Kudos Kitchen го споделува својот омилен трик: пржење на јајца во фритеза со врел воздух.

Овој начин на подготовка овозможува:

  • Минимална употреба на маснотии (со путер или кулинарски спреј)
  • Совршено зготвени белки и жолчки
  • Брза и едноставна подготовка

Како се прават јајца во фритеза?

  1. Земете мал алуминиумски калап или сад отпорен на топлина и поставете го во корпата од фритезата.
  2. Ставете малку путер и загрејте ја фритезата на 180°C околу една минута.
  3. Откако ќе се растопи путерот, внимателно скршете ги јајцата во садот.
  4. Печете на 190°C од 4 до 5 минути – времето зависи од тоа дали ги сакате жолчките поцврсти или помеки.

Со оваа техника, добивате пржени јајца кои не се натопени во масло, но сепак се вкусни, крцкави и визуелно совршени.

Променете ја навиката – следниот пат пробајте ја оваа метода и уживајте во појадок кој е подеднакво вкусен, а значително поздрава опција.

Ask ChatGPT

Mia Home Mavrovo